Liefde, eenheid & de gekte van de Westerse dualiteit

Toegevoegd door Saskia Beugel op 21-06-2012 om 01:35

Hemel/hel, man/vrouw, cultuur/natuur, goed/kwaad, lineair tijdsbesef en God is buiten je volgens Christendom.

Maar... als God goed is en er is goed en slecht dan is de mens dus per definitie slecht en zondig... Deze visie van de Westerse kerken heeft geleid tot grote verwarring en problemen in onze minds (en is waarschijnlijk de dieperliggende oorzaak van de meeste psychische en maatschappelijke problemen en depressies naar het schijnt 1 op 3...in het Westen). Als je persoonlijk en spiritueel groeit en je bewustzijn verruimd en ziet dat alles liefde is.. dan is deze in het Westen diepgewortelde visie een complete verdraaiiing van de waarheid en gekte. Als je gaat begrijpen dat je zelf een goddelijke sprank en een zoon of dochter van 'God' bent dan kan je dit niet meer rijmen. De rariteit van de Westerse dualiteit en het moralisme (dankzij ons diepgewortelde calvinisme) viert ook bij zogenaamde atheisten nog steeds hoogtij (ook in 't katholieke geloof alhoewel je daar nog mag biechten zelfde principe)..... Het is tot diep in onze cellen en familielijnen en onze hele maatschappij doorgedrongen (onbewust en bewust) en het kost tijd om dat te helen en transformeren. God is niet buiten ons en niet ver weg! God/Spirit/Divine zit in ons allemaal en de hel is niets meer dan je eigen angst, ego en schaduw die je mag overwinnen. Het donker wat je tegenkomt in de ander is daar en ook in jou! 

De holistische Oosterse zienswijzen dragen iets anders uit. Arjuna bevocht de legers van 'het kwaad' om te ontdekken (met behulp van Sri Krishna) dat de strijd in hemzelf zit. Om te ontdekken dat hij zijn schaduw kan overwinnen door zijn licht (de Krishna in hemzelf) te laten schijnen. Maar de strijd is goed om te voeren (buiten en binnen je) en moet zelfs gevoerd worden: 'For a warrior there is nothing higher than a war against evil. Oh Arjuna the warrior who is contronted with such a war should be pleased for it has come as an open gate to heaven. But if you do not participate in this battle against evil you will be violating your dharma and honor'  Sri Krishna. Krishna = to draw en Sri = Real Self. Krishna is dus niet buiten onszelf maar in onszelf Krishna = Christus. Het Goddelijke is dus in een ieder van ons en dat maakt dat de onmogelijke brug in de dualiteit helemaal niet gelegd hoeft te worden. 

We zijn allen verbonden, er is geen tijd en er is zelfs geen dood (persoonlijk weet ik dat mijn hoofd maar nog niet helemaal in mijn hart). Onze werkelijke prachtige en rijke (!) roots (Nag Hammadi, Thomas Evangelie, Dode zeerollen en Gnostiek en ook te vinden in de Course of Miracles) zijn vrijwel identiek aan de teachings van de Bhagavad Gita (wel bekend binnen Vrijmetselarij, Rozenkruizers en Hermetiek). Krishna, de Christus is in ons allemaal! Christus kwam hier niet om gekruisigd te worden hij kwam om te laten zien dat wij allen de Christus energie potentieel in ons dragen. Alleen.. wij weten het niet! De gnostiek leert ons ook dat de mythische verhalen alleen maar over ons Zelf gaan en wij allen t Goddelijke zijn. God of het Christusbewustzijn zit in ons en in alles en iedereen.  

Het donker in jezelf aanschouwen en integreren betekent persoonlijke groei en ontwikkeling.. en helderheid (maar blasfemie volgens het Christendom zie hoe moeizaam deze poorten geopend moesten worden door de spiritual warriors in the West!) Het donker aanschouwen en begrijpen betekent niet meer dan je eigen schaduw aanschouwen en integreren en om t licht in jezelf nog meer te laten schijnen! We zijn allemaal hard bezig om in t Westen de brug van dualiteit naar eenheid te slaan :-) maar die oude geschiedenis en dat negatieve mensbeeld zit bij velen zo diepgeworteld in de genen dus het is niet altijd even makkelijk. 

Mijn visie is dat bij het wegvallen van de kerken het boeddhisme en yoga massaal omarmd zijn vanwege deze eenheids visie die wij oorspronkelijk ook hebben maar vanwege de kerkelijke geschiedenis ligt hier een 'smet' op.. (heidens, duivels etc). Dus hebben we eerst gegrepen naar de Oosterse wijsheden misschien was dat veiliger? De kern is hetzelfde. 

Wij zijn zonen en dochters van God, wij zijn licht en liefde en de weg naar volledige (zelf) liefde is de strijd aangaan met de schaduw in jezelf. Overigens betekent dat ook dat je je grenzen mag stellen naar mensen en gebeurtenissen! Juist! Het betekent niet dat je jezelf moet offeren! De schaduw in jezelf overwinnen betekent ook je inferieur zijn helen, je onzekerheid helen, je gebrek aan zelfliefde helen en dat wat je geen goed doet niet meer ontmoeten in je leven. Heel jezelf en heel de planeet! De weg van (zelfliefde) liefde dus! Er zijn verschillende stromingen die hier een heldere blik op werpen Advaita Vedanta en zie ook de Course of Miracles (MOM Nederland)

zie ook  http://www.thomasevangelie.info/thomas/thomasthemas/dualisme/
zie ook   http://www.mom-nederland.nl/

« terug

Blogger

Saskia Beugel

Zie www.saskiabeugel.com Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT), yogadocent en Oprichter Rishis afgestudeerd a... meer »

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville