Niemandskind

Toegevoegd door Saskia Beugel op 13-02-2014 om 16:42

Goed boek! Niemandskinderen van psychotherapeut Roodvoets (oa op basis van de Hongaars Amerikaanse psychiater Ivan Boszormenyi-Nagy grondlegger systemisch werk & opstellingen, Irene van Lippe Biesterfeld en Clarissa Pinkola Estes).

In dit indringende boek beschrijft Carolien Roodvoets de gevolgen van een onveilige jeugd en de verwerking daarvan. Het boek prikt de fabel door dat ouders per definitie hun kinderen liefhebben. Niet (kunnen) houden van je kind is een onderwerp waar niet of nauwelijks over gesproken wordt - niet door de ouder(s), maar ook niet door het verwaarloosde kind zelf, dat de illusie van liefde nodig heeft om te kunnen overleven.

Niemandskinderen laat zien dat ouders kinderen vaak gebruiken voor hun eigen welzijn: 'narcistisch bezet'. Kinderen worden de steunpilaren van hun ouders in plaats van dat zij zelf steun ontvangen; eenmaal volwassen geworden kunnen niemandskinderen hun draai niet vinden. Ze verdwalen in niemandsland en verdrinken daar voorgoed of… gaan hun traumatische geschiedenis verwerken.

Het is onvermijdelijk dat kinderen opgescheept worden met onverwerkte zaken van hun ouders. Natuurlijk kan iemand daardoor een periode lang psychisch niet lekker in zijn/haar vel zitten. De mate waarin de ouders daarvoor verantwoordelijkheid willen nemen maakt het verschil tussen volwassen en onvolwassen ouderschap. Wanneer volwassen en psychisch gezonde ouders fouten maken ten opzichte van hun kinderen dan geven ze die fouten toe. Ze proberen de schade te herstellen en herhaling te voorkomen. Het vertrouwen in de ouder blijft dan meestal bestaan en de rechtvaardigheid is niet in geding. Onvolwassen ouders zien hun eigen fouten en gebreken veel te weinig en zullen de klachten van de kinderen negeren. Fouten worden niet rechtgezet er wordt niets van geleerd waardoor het ene incident op het andere volgt/ Het basisvertrouwen van het kind in de ouders wordt dan fundamenteel en ernstig beschadigd.  

Niemandskinderen is een boek voor therapeuten, artsen, hulpverleners en volwassenen die worstelen met de last die een onveilige jeugd met zich bracht http://www.carolienroodvoets.nl/publicaties/niemandskinderen/index.html

« terug

Blogger

Saskia Beugel

Zie www.saskiabeugel.com Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT), yogadocent en Oprichter Rishis afgestudeerd a... meer »

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville