Spiritualiteit en Maslow

Toegevoegd door Saskia Beugel op 04-09-2007 om 00:00

Las een aardig colum van Cindy Hoetmer in de Nieuwe Revu toen ik bij de kapper zat (want hoeveel tijd heb ik op een dag!?)...Lees niet zo heel veel meer van dat soort bladen maar bij de kapper update ik mezelf altijd weer even met eenstapel Prives, Panoramas en de Revu. Spiritualiteit is vermaak voor mensen met geld en tijd schrijft Hoetmer. Haar statement is dat je het leven gewoon moet leven zo aangenaam mogelijk met zo min mogelijk problemen en thats it. Spiritualiteit heeft ze niet hoog in het vaandel staan. En ze schrijft dat mensen die bezig zijn met spiritualiteit de onderste lagen van Maslow hebben bereikt en daarom nu geld hebben om zich te kunnen storten op de bovenste laag van de pyramide (die van zelfverwezenlijking).

Toen ik het las dacht ja.. daar heb ik ook wel eens over nagedacht. Over die Maslow theorie. Naar aanleiding van haar column heb ik dat nog eens goed 'gevoeld'.. De vraag is in eerste instantie wat de definitie van spiritualiteit is, in het algemeen vermoed ik dat mensen denken aan praten met engelen, paranormaal begaafdheid etc. In ieder geval het strookt niet met hoe ik spiritualiteit zie en hoe ik denk dat we dat zouden kunnen ervaren. Ik vind het zowiezo een wat minder magische ofwel pessimistische kijk op het leven, al zullen anderen beweren dat dat nuchter heet (al snap dat het cynische ook vaak de aard en grap van een column is).

Een leven zonder al teveel problemen en zo aangenaam mogelijk leven dat is een vrij simpele kijk op het leven maar dat wil iedereen wel denk ik. En ik vermoed dat een boel mensen min of meer die doelstelling ook wel bereiken (alhoewel die ook lijden tegen zullen komen). Maar als je toch ook maar iets filosofischer van aard bent en of tot groei bent gekomen door inzicht of pijn dan is dat niet voldoende. Dan komen die levensvragen van wie ben ik, waarom ben ik hier, wat is mijn pad, waarom zijn we niet wat aardiger voor elkaar en de wereld.. vanzelf wel en gaan mensen op zoek naar antwoorden. Volgens onderzoek van Motivaction is dat meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking.

In ieder geval voor mij gaat spiritualiteit om dat je dichter bij jezelf kan komen (je "ware natuur") en dichter bij een diep vertrouwen (laat het goddelijk zijn). En dat je op basis daarvan kan leven, begrijpen, creeren, communiceren, compassie voelen, denken, keuzes kan maken in je levensstijl, werk, vriendschappen en relaties kan aangaan. En ik denk als we daar allemaal op de juiste manier massaal tijd en geld aan zouden besteden.. dat dat een stuk beter zou zijn voor de omgeving en de wereld dan wat we nu doen met zijn allen.

En dan het beeld dat het voor mensen is die geld hebben....ook even op gemediteerd ;-) Het beeld van de mensen die ik de afgelopen jaren heb gekregen die bezig zijn hiermee is niet het beeld van verveelde rijke yuppen die een chakraworksjopje doen. De mensen die ik ontmoet en echt bezig zijn met diepe spirituele groei (en daar zijn vrij veel mensen mee bezig) zijn mensen die soms uit de harde businesswereld komen of soms al wat langer bezig zijn op dat pad maar allen vrij basic leven, en niet veel aan materiele zaken hechten. Maar wel vol liefde en compassie voor alle mensen, dier, natuur..

Ik zie ook dat er nog een andere groep mensen is die inderdaad geld heeft, midden in de ratrace zit en hier en daar eens een massage, een yogales, een workshop of opleiding volgen (daar was ik er zelf ooit een van). De vraag is dan of de onderste etages van de Maslov dan leiden tot de hoogste laag van zelfontplooing en dat deze kan uitgelegd worden alszijnde een vorm van luxe-uiting en/of verveling. Of dat de stap naar deze "laag" gewoon noodzaak is in deze Westerse maatschappij en juist iets moois kan bieden in tijden van haast, stress, overload aan prikkels, druk van buitenaf, gebrek aan zingeving/religie, materialisme, uiterlijk vertoon, ego, status, machtsvertoon, milieuvervuiling, klimaatverandering (waar die onderste lagen ons anno 2007 hebben gebracht). Tijden waarin mensen niet echt goed meer bij hun ware natuur en creatieve bron kunnen en als gevolg daarvan niet helemaal meer zuiver de juiste keuzes meer kunnen maken. Misschien dat als de sjamanen er niet waren.... dat er dan op termijn veel ontwrichtender -ontwrichtender dan 'spiritueel vermaak'- trajecten worden gevolgd (drugs, ziektes, burn outs, koopziekte, echtscheidingen, depressie, alchohol, criminaliteit, geweld)

« terug

Blogger

Saskia Beugel

Zie www.saskiabeugel.com Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT), yogadocent en Oprichter Rishis afgestudeerd a... meer »

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville