Weblog van: Sander Spanenburg

Mijn naam is Sander Spanenburg en ik ben zelfstandig loopbaanadviseur. Voorheen heb ik meerdere jaren als Recruiter en Human Resource Consultant gewerkt in het bedrijfsleven. In die functies heb ik veel relevante ervaring opgedaan en kwam ik er zelf steeds meer achter waar mijn passie precies ligt. Mijn eigen loopbaanadviesbureau is daar het resultaat van.

In mijn voorgaande functies hield ik mij voornamelijk bezig met het einde van de loopbaanadviesketen: Het zoeken en bieden van een concrete nieuwe functie. Het begon mij daarbij steeds meer op te vallen dat er ontzettend veel mensen zijn die niet goed weten wat ze eigenlijk willen, of niet voor de volle 100% achter hun huidige carrière staan. Ze beklimmen met zekere overgave een bepaalde ladder, maar vaak hebben ze toch enige twijfel of de ladder wel tegen de juiste muur aan staat. Enthousiast op zoek naar het concrete antwoord wordt vaak voorbij gegaan aan het feit of de juiste vragen wel zijn gesteld.

In dat stuk van het proces ben ik mij steeds meer gaan interesseren en verdiepen. Daarbij heb ik een breed scala aan theoretische en praktische inzichten leren kennen. Die leiden tot het verkrijgen van een helder zelfinzicht. Op basis van die inzichten help ik mensen om vanuit de kern van hun persoonlijkheid de juiste ´muur´ te selecteren.

Mijn website: www.sanderspanenburg.nl

Hoe ik zelf mijn passie heb gevonden (+ tips)

Toegevoegd op 14-01-2011 om 09:13

Het lijkt best lastig om ineens je passie en te vinden als je nu nog geen idee hebt van wat jouw passie nu is en waar je die kan vinden. Maar ik heb goed nieuws! Je weet namelijk al veel meer dan je denkt! Ik wil dat graag in dit artikel aan je uitleggen aan de hand van mijn eigen verhaal.

Het lijkt best lastig om ineens je passie en  te vinden als je nu nog geen idee hebt van wat jouw passie nu is en waar je die kan vinden. Maar ik heb goed nieuws! Je weet namelijk al veel meer dan je denkt! Ik wil dat graag in dit artikel aan je uitleggen aan de hand van mijn eigen verhaal.

Mijn verhaal
Tijdens mijn studie wist ik het nog niet. Ik wist niet wat ik wilde. Ik wist niet wat mijn passie was. Ik wist niet hoe ik erachter moest komen. Eén enkel gesprek heeft daar verandering in gebracht. In dat ene gesprek vond ik mijn vonk. Een vonk die mijn passie aan het smeulen kreeg. En nu jaren later staat die passie volledig in vuur en vlam.

Wat gebeurde er?
In dat gesprek met die vriend vroeg hij wat ik dan allemaal leuk vond om te doen. Ik noemde ongeremd een aantal bezigheden op die ik op zich altijd met plezier deed. Eén daarvan was snowboardles geven. Of ik dan mijn hele leven snowboardleraar wilde zijn? Nee, dat niet. Ik wilde mij verder en breder ontwikkelen dan de rest van mijn leven elke dag snowboardles geven.

Maar wat vond ik dan zo leuk aan snowboardles geven? Moeilijke vraag, die ik niet zo kon beantwoorden. Toen stelde hij de ´million dollar question´:

Op welke seconde in zo´n hele week van lesgeven aan een groep voel je de kick en de voldoening het sterkst?

Het lijkt een moeilijke vraag, maar ik weet inmiddels dat het een vraag is die iedereen altijd kan beantwoorden voor zichzelf.  Er is namelijk altijd zo´n seconde bij alles wat je met plezier doet.

Bij mij lag de ´magic second´ ongeveer na een dag of drie, waarbij een leerling voor het eerst enkele bochten achter elkaar maakt. Waarbij ze hun eerste miniafdaling maakten. Het eerste echte moment van snowboarden als het ware. Maar dat was nog niet een seconde, maar een minuut.

Wat was dan nu precies die ´magic second´?
Was het aan het begin of aan het eind? Ik merkte dat ik in de richting van het einde van hun afdaling moest zoeken naar de ´magic second´. Het was de seconde waarin ik voor het eerst in de ogen van de leerling zag, dat ze ´het´ te pakken hadden. Dat ik zag dat de leerling nu snapte waar die 3 dagen van vallen en opstaan voor nodig waren. De speciale glimlach die veel meer verteld dan honderd zinnen bij elkaar.  Ik zie dat de leerling het snapt, het begrijpt, het ervaren heeft en gegrepen is. Ik proef de lol en het plezier en op dat moment weet ik dat mijn werk klaar is.

Ik heb het overgebracht en de bedoeling van snowboarden is ´geland´. De leerling kan nu zelf verder. Niet dat ze geen les meer nodig zouden hebben, maar ik weet vanaf dat moment zeker dat er van binnen iets is losgemaakt. Daarmee heeft ´snowboarden´ zich in die persoon genesteld. Iemand zou vanaf dat moment kunnen besluiten om ook zonder mij verder te gaan en ik heb dan het vertouwen dat het goed komt. Die seconde, als ik die boodschap voor het eerst in de ogen van een ander lees, dat is mijn vonk, daar gaat mijn passie van branden. Als ik zie dat hetgeen ik wil overbrengen is ´geland´.

Ik wist vanaf dat moment dat als ik duurzaam gelukkig wilde zijn in mijn carrière, dat ik die magische momenten moest zien te integreren en verankeren in mijn maatschappelijk bestaan.

Vanaf toen is die seconde de rode draad geworden in mijn eigen carrièrepad. Voordat ik nadacht over zaken als salaris, werkomgeving, toekomstmogelijkheden, verwachtingen van de buitenwereld en maximale reistijd, heb ik die seconde volledig uitgekauwd en onderzocht. Ik wilde alles weten van die seconde. Ik wilde mijn interne vuurtje eerst verder opstoken.

Mijn persoonlijke conclusie:
Ik krijg energie van de bevestiging in de ogen van een ander als ik zie dat ik die persoon iets heb kunnen aanreiken, waar ze zelf een duurzame verbetering in hun leven mee kunnen aanbrengen. Of het nu lollig, zinvol of educatief is.

Snowboardles gaf mij de eerste hint, die mij in de richting van loopbaanadvies heeft geleid. Bij loopbaanadvies gebeurt hetzelfde namelijk. Ik zie op een gegeven moment dat iemand zijn eigen  ´magic second´ heeft gevonden en weet in welke richting hij of zij zelfstandig verder kan zoeken. Die bevestiging in de ogen is voor mij de ultieme kroon op mijn werk. De uitdaging die loopbaanadvies biedt om iemand op het juiste carrièrepad te brengen, geeft mij veel diversiteit in mijn werk (ieder persoon is compleet anders) en ook mogelijkheden voor verdere ontwikkeling door de complexiteit van de individuele mens en de menselijke geest.

Een succesvol adviestraject kan ontzettend veel betekenen voor iemand en van onschatbare waarde zijn. Om daar een ondersteunende rol in te hebben gehad voor die persoon, is voor mij een onuitputtelijke  energiebron.

Hieronder staan nog enkele tips die je helpen om jouw passie via de ´magic second´ te vinden:

  1. Kies een moment om actief met de zoektocht naar je passie aan de slag te gaan en parkeer alle realiteitszin en beperkingen in je leven even buiten dat moment. Zie het als een brainstorm met jezelf en laat op dat moment geen oordelende gedachten toe, zoals: ”Daar kan ik geen geld mee verdienen. Dat heeft niks met mijn huidige carrièrerichting te maken. Wat zullen anderen daar wel niet van denken. Dit leidt tot niks.” Laat je creativiteit en inbeeldingsvermogen  even helemaal de vrije loop.
  2. Maak een lange lijst met alle dingen die je leuk vindt om te doen of gedaan hebt in je leven. Van werk en sport, tot hobby´s en sociale activiteiten en alles daar tussenin. Grote, maar ook kleine, schijnbaar onbeduidende activiteiten. Schrijf alles op en vraag ook nog enkele bekenden om te benoemen wat zij denken dat jij echt leuk vindt om te doen.
  3. Probeer van al die activiteiten de exacte seconde te vinden waarop je de grootste voldoening hebt ervaren. Let erop dat dit een gevoel is, je kunt het niet beredeneren. Het is een kick, van spanning, tevredenheid, voldoening, of simpel weg voelen dat je leeft.
  4. Zoom eens extra in op die activiteiten waarbij je de behoefte van een ander vervult.
  5. Laat het idee los dat je een glashelder en concreet antwoord verwacht. De ´magic second´ moet groeien. Zoek ernaar volgens het ´warm-koud´ principe, zoals je vroeger naar paaseieren zocht die verstopt waren.
  6. Geef het even de tijd als dat nodig is. Plan alvast een volgend moment dat je de lijst er weer bij pakt en verder zoekt. Je zult zien dat je verder bouwt op de inzichten van de voorgaande sessie.

Ik hoop dat deze tips jou ook direct zullen helpen om je passie te vinden en meer plezier en geluk in je (werkende) leven te ervaren. Mocht je nog vragen hebben hierover stuur mij dan gerust een e-mail (info@sanderspanenburg.nl)

Dit bericht verscheen eerder op www.sanderspanenburg.nl

Hoe vind je vertrouwen voor moeilijke loopbaankeuzes

Toegevoegd op 16-12-2010 om 10:43

Ken jij ook mensen in je omgeving die telkens met het grootste gemak ingrijpende keuzes maken? Alsof ze geen angst hebben. Alsof ze van het gebaande pad durven af te wijken en een blind vertrouwen hebben in de goede uitkomst van al hun keuzes. Waar halen ze dat vertrouwen toch vandaan?

Ken jij ook mensen in je omgeving die telkens met het grootste gemak ingrijpende keuzes maken? Alsof ze geen angst hebben. Alsof ze van het gebaande pad durven af te wijken  en een blind vertrouwen hebben in de goede uitkomst van al hun keuzes. Waar halen ze dat vertrouwen toch vandaan?

Volledig vertrouwen win je uiteindelijk niet volledig door middel van feiten en argumenten. De toekomst brengt altijd onzekerheden met zich mee, die zich niet laten vangen door argumenten en redeneringen. In de toekomst bestaatn er geen feiten die honderd procent zekerheid geven. Er is altijd nog een stuk waar je verstand nu eenmaal niet bij kan. Een rotsvast vertrouwen dat je de juiste keuzes maakt heeft dus ook nog een niet-rationele factor nodig om volledig tot uiting te komen.

Wat is die niet-rationele factor dan?
Bekijk hier de mening van Steve Jobs, CEO van Apple over dit punt.  Ik raad je aan om de hele speech te bekijken, maar tussen 4m 57s en 5m34s legt hij precies de kern van dit principe uit in zijn woorden.

Jij kan dus alleen maar bepalen wat voor jou die niet-rationele factor is. Steve Jobs, en alle loopbaanadviseurs en coaches bij elkaar kunnen je hooguit de richting aangeven waarin je het kan zoeken en waar je op moet letten om het te vinden. Als je de keuze maakt om hier actief naar te gaan zoeken dan zul je het onherroepelijk vinden. Het is puur een kwestie van het verder exploreren van jouw fundamentele drijfveren. Welke kracht, welke missie, welk hoger doel kan jou het vertrouwen geven dat je de juiste stappen zet, los van alle logica. Steve Jobs benadrukt dit ook uit in zijn speech tussen 8m02s en 8m52s.

De ratio speelt overduidelijk de boventoon in het grootste deel van onze huidige maatschappij. Dat heeft ons veel welvaart en welzijn gebracht, door grote ontwikkelingen op het gebied van wetenschap, techniek en efficiëntie. D e balans is voor een groot deel van de bevolking echter de ver doorgeslagen. De ratio staat niet meer in balans met intuïtie. We gaan blind op feiten en vergeten de kracht en het belang van ons hart en onze intuïtie. En dat zijn nu juist de ingrediënten die ons helpen om misschien gedurfde, maar wel juiste keuzes te maken. Pas als we even stilstaan en het ´waarom´ achter al ons handelen overwegen, heeft het hart de ruimte om je het vertrouwen mee te geven dat je zo hard probeerde te vinden in alle feiten om je heen. De sleutel zit echter van binnen.

Zoekt en gij zult vinden!

Dit bericht verscheen eerder op www.sanderspanenburg.nl


Zelfinzicht kweek je op papier

Toegevoegd op 18-11-2010 om 21:57

Schrijven is krachtig omdat het ideeën en denkbeelden expliciet maakt. Als een idee op papier staat, dan heeft het bestaansrecht buiten jou zelf om. Het bestaat naast jou, zonder jou. En dat is nu de tekortkoming van het denken alleen. Gedachten zitten alleen in jouw hoofd en jouw ideeën en gedachten willen nog wel eens vervagen als andere gedachten ook aandacht opeisen. Bij geschreven tekst gebeurt dat simpelweg niet, omdat het geschreven wordt helder en duidelijk is en blijft.

Schrijven is krachtig omdat het ideeën en denkbeelden expliciet maakt. Als een idee op papier staat, dan heeft het bestaansrecht buiten jou zelf om. Het bestaat naast jou, zonder jou. En dat is nu de tekortkoming van het denken alleen. Gedachten zitten alleen in jouw hoofd en jouw ideeën en gedachten willen nog wel eens vervagen als andere gedachten ook aandacht opeisen. Bij geschreven tekst gebeurt dat simpelweg niet, omdat het geschreven wordt helder en duidelijk is en blijft.

Voorbeeld
Je herkent jezelf misschien in het volgende voorbeeld: je bent lekker aan het sporten in de sportschool en voelt je heerlijk fit. Je bent lekker aan het trainen, bent blij dat je toch bent gegaan en voelt je fit en lekker in je vel. Je ziet allemaal sportieve mensen om je heen, de meeste goed in shape en je denkt: ´Ik ga dit vasthouden, ik ga dit vaker doen.´
De volgende avond heb je een verjaardag van een goede vriend. Het is beregezellig en er is een aantal oude bekenden die je al lang niet had gesproken. Je doet een paar drankjes en de sfeer komt er goed in. Je denkt: ´Wat is dit toch gezellig, ik moet dit vaker doen. Ik vind vrienden en gezelligheid echt belangrijk en ga hier meer tijd voor maken.´ Uiteindelijk wordt je de volgende dag brak wakker rond het middaguur en laat je fitness schieten, omdat je hoofdpijn het niet toelaat.

Je hebt je, geheel logisch en menselijk overig, laten leiden door de situatie. De context heeft bepaald wat je op dat moment belangrijk vindt. De belangen zijn tegengesteld aan elkaar en verschillen per dag, waarbij het gevaar van de actuele verleiding op de loer ligt.

Schrijven en teruglezen
Om grip te kunnen krijgen op dit proces, dien je absoluut jouw belangen en prioriteiten dus expliciet te maken en op te schrijven. En belangrijker nog dan het schrijven is het teruglezen ervan. Als je wilt dat je doelen en prioriteiten helder worden, dien je deze zo veel mogelijk aan je zelf te bevestigen en te herhalen. De eerste stap daarvoor is om je gedachten na een leuke verjaardag op te schrijven, evenals de gedachten na een goede training. De volgende dag kan je jouw inzichten buiten hun context afwegen tegen elkaar. Ze zijn niet gekleurd door je huidige context en dat vormt de basis voor alle zelfinzicht. Dit proces gaat voor jou ook het verschil maken in het maken van keuzes ten aanzien van je loopbaan.

Schrijf je niets op dan loop je de kans dat al je gedachten blijven zweven. Schrijf je het wel op en ga je actief met je gedachten aan de slag buiten hun context, dan zullen jouw doelen en jouw ambities als heldere sterren binnen jouw universum verschijnen. Het is net als met spreekwoorden. Degenen die de mensen aanspreekt blijven bestaan en worden dan misschien zelfs wel opgenomen in het grote spreekwoordenboek.

Als jij dingen terugleest en je ziet een element waar je dan weer wat in ziet, ga er dan mee verder op een volgende bladzijde. Na een tijdje kan je er niet meer omheen en heb je expliciet aan jezelf bevestigd wat je denkt. Het is dan een overtuiging. En een overtuiging geeft zekerheid, rust en kracht. En dat vormt de noodzakelijk basis om actie te gaan ondernemen. Het vormt het fundament van jouw toekomst.

Ga hier eens mee aan de slag de aankomende week. Telkens als je een uitgesproken gedachte hebt over je carrière (¨ik ga kappen met dit werk¨, ¨ik vind het belangrijk om voldoende te verdienen¨, ¨ik ambieer geen loopbaan van 80 uur per week.¨) schrijf deze dan allemaal op. Lees ze dan aan het einde van de week allemaal eens terug en weeg ze tegen elkaar af. Dan pas kom je verder en zullen de argumenten die echt belangrijk zijn langzaam steeds duidelijk naar voren komen.

Alles begint met weten wie je bent

Toegevoegd op 18-11-2010 om 21:31

Zelfkennis vormt de basis waarop je de juiste keuzes kunt maken in het leven. Hoe beter je jezelf kent, hoe groter de waarschijnlijkheid dat je keuzes maakt die ook echt bij je passen en goed voor je zijn. Wie ben je, wat kan je en wat wil je, zijn de 3 belangrijkste vragen binnen loopbaanadvies. Zolang je deze vragen niet goed kan beantwoorden blijft er werk aan de winkel. Iets doen wat je echt leuk vindt en waar je echt goed in bent, vormt nu eenmaal de basis voor geluk in je werk.

Zelfkennis vormt de basis waarop je de juiste keuzes kunt maken in het leven. Hoe beter je jezelf kent, hoe groter de waarschijnlijkheid dat je keuzes maakt die ook echt bij je passen en goed voor je zijn. Wie ben je, wat kan je en wat wil je, zijn de 3 belangrijkste vragen binnen loopbaanadvies. Zolang je deze vragen niet goed kan beantwoorden blijft er werk aan de winkel. Iets doen wat je echt leuk vindt en waar je echt goed in bent, vormt nu eenmaal de basis voor geluk in je werk.

Een proces
Onthoud daarbij dat loopbaanontwikkeling zeer waarschijnlijk een proces zal zijn zonder concreet einde. Uiteindelijk is elke wereldreis ook begonnen met een eerste stap. En ook al is je doel nog niet helder, als je maar kleine stapjes blijft zetten kom je vanzelf op je bestemming, ook al weet je die nog niet precies op het moment van vertrek.

De stappen zul je zelf moeten zetten, maar onderweg zijn er vele mensen te vinden die hun gebied goed kennen en die je de weg kunt vragen.  Dat kan het vinden van je eindbestemming aanzienlijk versnellen! Maak er gebruik van, want het zou zonde zijn als je op je eindbestemming aankomt en je dan beseft dat je er eigenlijk al veel eerder had willen en kunnen aankomen.

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville