De staat van verwarring

Toegevoegd door Lisette Hennen op 24-12-2007 om 00:00

Op zoek naar Ultieme vrijheid.

Zodra verwarring, onzekerheid en angst dan omhoog komen, probeer je eraan te ontsnappen. Dat is nog steeds een vluchtreactie van het Kleine kind in je. Je wilt niet gaan onderzoeken wat er werkelijk gebeurt, je wilt er alleen maar van weg. En inmiddels hebben we de vluchtroutes volmaakt.

In je onzekerheid zoek je voortdurend bevestiging bij anderen, bij wat anderen van je denken. Je klampt je vast aan Uiterlijke zekerheden, een goedbetaalde baan, duur huis, status, luxe auto, geld of kinderen. Je probeert alles onder controle te houden. Je traint je lijf om veroudering tegen te gaan, of wordt heel hard en rigide.

Je verschuilt je achter een Masker, speelt verschillende rollen, en bouwt een pantser om je heen. Je hebt de ene kortstondige relatie na de ander, want ze moeten niet te dichtbij komen anders zouden ze kunnen ontdekken hoe Onzeker je je voelt. Of je ontkent je verwarringen. Je plaatst je erboven, maakt Iedereen belachelijk, en legt de schuld bij de ander. Het ligt allemaal aan je ouders, je kids, je partner of geliefde, de maatschappij, aan iedereen behalve aan jezelf. Je verliest je in dagdromen over hoe het allemaal zou kunnen. Je creeert een schijnwerkelijkheid die je door verslavingen (drugs, drank, sex, mensen, sport, eten etc)in stand probeert te houden. En F#cked met degene die jou daaruit probeert te halen!

Of je ontsnapt in filosofieen, dogma's New Age, Dromen of spiritualiteit. Je mediteert en doet Yoga om rustig te worden. Je trekt een engelenkaartje en raadpleegt je Healer of spiritueel therapeut, je maakt voortdurend je Aura schoon die door anderen bevuilt is. Je denkt dat je supergevoelig bent, helderziend of verlicht. Maar het kunnen allemaal strategieen zijn om NIET naar je eigen vewrwarring te kijken. En zo verandert er helemaal niets...... Je raakt alleen maar steeds meer in de war, en staat steeds minder open voor helderheid. Je herhaalt jezelf en blijft jezelf herhalen. Maar waarom??? Het herhalen van patronen voelt veilig. Vaste patronen geven je een gevoel van stabiliteit, van zekerheid en voorspelbaarheid. Door te herhalen lijkt het alsof je je leven kunt controleren en dat voelt goed, zelfs als de patronen destructief zijn!Het voelt veiliger jezelf tot slachtoffer te maken dan de verantwoordelijkheid voor je eigen leven op je te nemen.

De psychologische gedrevenheid om destructieve en belemmerende patronen te herhalen bestaat uit impulsen die zich ooit in het verleden heeft vastgezet. Daardoor ben je zo geconditioneerd. En je bent heel wat meer geconditioneerd dan je zelf denkt, door je ouders, vrienden, maatschappij etc. Als je gaat ontdekken wat die conditionering is (door jezelf vragen te stellen... zoals: Waarom val ik steeds voor de verkeerde vrouw/man?,Waarom ben ik bang, etc) dan wil je er zo snel mogelijk vanaf. Daardoor leer je jezelf nooit echt onderzoeken. Bovendien wil een deel van je daar helemaal NIET vanaf. Je wentelt liever jezelf in medelijden dan er echt wat aan doen. Zo herhaal je je eigen ellende, en verandert er helemaal NIETS.

Als je leert je emoties meer te uiten en oude situaties AF te maken, maak je meer contact met de oorspronkelijke energie en kracht in jezelf. Je vermogen lief te hebben is niet weg, maar kan opnieuw opbloeien. En dat werkt bevrijdend! Op die manier kun je jezelf bevrijden van belemmerende patronen die oorsprong vinden in je jeugd. Daarmee creeer je Psychologische of Ultieme vrijheid.

Het is relatief omdat die vrijheid altijd verbonden is met omstandigheden, met het verleden, met de toekomst, met praktisch handelen. Het is een vrijheid waardoor je vrijer kunt vechten, zoenen, seks hebben, werken, of opvoeden. Je voelt je minder in een keurslijf, minder gestuurd door onbewuste dwangmatige emoties of angsten. Je proeft de smaak van een veel ruimere dimensie van zijn. En tegelijkertijd begint dan misschien bij je te dagen dat het leven zich nog veel grootser zou kunnen ontvouwen.....

(Inspiratie uit het boek: Ultieme vrijheid, R. Hartzema)

« terug

Blogger

Lisette Hennen

Namaste lieve bloglezer! Ik ben Lisette Hennen, en geef Beeldende therapie & Superfoodcoaching via ‘Art... meer »

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville