Innerlijke Reis
Toegevoegd door Henry de la Croix op 12-09-2008 om 19:25
In mijn vorige blog ’Op reis met de ziener’ deel ik een, voor mij intense, ervaring die ik heb opgedaan tijdens een Innerlijke Reis. Elke keer als ik de behoefte of noodzaak voel om te reizen kost het me tevens een portie moed, omdat als ik eenmaal onderweg ben niet weet waar ik terecht kom, en de neiging om controle te willen hebben ook mij niet geheel vreemd voorkomt.
De taal van de ziel uit zich in beelden en dromen is een wijsheid die in vele culturen bekend is. De werkelijkheid van het innerlijk bewuste en onderbewuste wordt daar als net zo waar gezien als dat deel wat we met onze bewuste geest meemaken. “De enige waarheid is dat er geen waarheid is, er is slechts ziel en geest en dat is één, wat meer dan één is nodig” leerde ik van een wijs mens.
Hele slimme wetenschappers hebben onderzocht dat we gemiddeld 60.000 gedachten per dag hebben en dat daar maar 5 % in onze bewustzijn plaatsvindt. Ongeveer 57.000 gedachten per dag vindt dan ook plaats in ons innerlijk bewuste geest en onderbewustzijn. Dat is de plek waar we terecht kunnen komen als we een reis naar binnen maken. Anderen hebben ontdekt dat onze hersenen als we wakker zijn hoge trillingen tussen de 14 en 30 trillingen per seconde hebben die ze het bèta niveau noemen. Als we onze geest ontspannen tijdens bijvoorbeeld lichte slaap of meditatie, verlagen de trillingen tot een niveau tussen 7 en 14 trillingen dat alpha wordt genoemd, op dit niveau wisselen gedachten zich als woorden en beelden af. Op een nog dieper niveau tussen de 4 en 7 trillingen per seconde nemen we alleen nog beelden waar, dit wordt het thèta niveau genoemd. Op het aller-diepste niveau wat we allemaal als diepe slaap kennen is ook de poort naar de spirituele wereld volgens verschillende tradities.
Door de eeuwen heen zijn in verschillende culturen en tradities manieren en rituelen ontwikkelt om zo’n reis, al dan niet geholpen door geestverruimende middelen zoals, d atura, peyote en ayahuasca, te maken. In het westen kennen we natuurlijk verschillende manieren vanuit de psychotherapie zoals o.a. regressietherapie. De Journey heeft zijn weg via Brandon Bays op een bijzondere manier gevonden. Alberto Villoldo is een wegbereider geweest om Indiaanse manieren van soul retrieval voor het westen toegankelijk te maken. Ook het Inkapad heeft zijn weg naar Nederland gevonden. Sandra Ingerman heeft er verschillende boeken over gepubliceerd. En Carlos Castenada heeft een aantal reizen briljant beschreven in zijn boek ‘De lessen van Don Juan’.
Innerlijke reizen en de rituele handelingen komen we in verschillende varianten in Siberië, Tibet, Indonesië, Inheems Noord en Zuid Amerika, Inheems Australië en Europa tegen. Deze zijn vaak mondeling overgeleverd waardoor er ontelbare varianten zijn ontstaan.
Sjamanen kijken naar de spirituele vorm van ziekte of onbalans, die zich op fysiek, mentaal of emotioneel niveau kan manifesteren. de meeste sjamanen geloven dat disharmonie een gevolg is van zielsverlies. Men zegt dat bij een trauma een stukje van onze ziel, essentie of levenskracht zo je wilt het lichaam ontvlucht als overlevingsstrategie, een zelfverdedigingsmechanisme om pijn in willekeurige vorm te overleven.
Dit wordt in de psychologie en psychiatrie dissociatie genoemd. Dissociatie is volgens Wikepedia ‘Een geestesgesteldheid waarin bepaalde gedachten, emoties, waarnemingen of herinneringen buiten het bewustzijn worden geplaatst, tijdelijk niet 'oproepbaar' zijn of minder samenhang vertonen.
Een eerste keer als je reist is het dan ook niet vreemd als je inzicht krijgt in jouw oorspronkelijke verwonding, diegene die aan de basis staat van je emotionele patronen. Dit is vaak een gebeurtenis die je al lang bent vergeten, op dit moment volstrekt onbelangrijk lijkt of waarvan je heb besloten of geleerd dat je het al rationeel verwerkt heb en dus geen invloed meer op je kan hebben. Het duurde bij mij best een tijd voordat ik erachter kwam waarom ik in een bepaalde situatie altijd op de zelfde negatieve en destructieve manier reageerde. Ik kon dit gedrag pas veranderen toen ik inzicht kreeg aangereikt in de oorsprong en het deel van mij erkende, accepteerde en welkom heette op weg naar heelheid.
Nu zou je de vraag kunnen stellen wat brengt het me om zo’n innerlijk reis te maken? Ik heb al genoeg aan mijn bewuste gedachten. Wel elke reis die ik heb gemaakt of welke ik mocht begeleiden is anders in reden, ervaring en intensiteit geweest, afhankelijk van de persoon en/of het onderwerp van de reis. Sommige mensen zijn auditief en daardoor gericht op woorden of geluiden andere weer visueel en gericht op beelden. Anderen zijn weer kinesthetisch en vooral gericht op het gevoel van de ervaring. Er zijn personen die besluiten een reis te maken uit nieuwsgierigheid, anderen ter ondersteuning van ontwikkelingsprocessen en weer anderen ter ondersteuning van een fysieke of emotionele crisis. Grappig genoeg is een betekenis van het Chinese karakter voor crisis verandering. Hoe je het ook wend of keert, er is een overeenkomst in deze namelijk, dat het een levensveranderende ervaring geeft.
Nieuwsgierig geworden? Vertrouw op je intuïtie en kies uit al die mogelijkheden voor een persoon en een manier die voor jouw ‘goed voelt’
Heb je vragen? Mail me gerust.
Blogger
Hoi, mijn naam is Henry de la Croix. Na ruim 17 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt heeft mijn ... meer »
Volg Rishis op: