Spiritueel ondernemerschap in opkomst

Toegevoegd door Saskia Beugel op 01-04-2010 om 19:27

Spiritueel ondernemerschap is steeds meer in opkomst. Er wordt gepraat over het opnemen van mediteermomenten in de CAO, spiritueel leiderschap, inspiratie en spirituele ontwikkeling op de werkvloer, enzovoorts. Om te weten te komen wat jouw mening is over spiritueel ondernemen, staan er twee polls op Spiritualiteit.blog.nl (aan de rechterkant, of hier in dit artikel). In de eerste vragen we wat jij hieronder verstaat en in de tweede, wat je ervan vindt. Wil je je antwoord toelichten, dan kun je dat onderaan dit artikel doen, in de reacties.

Wat vind jij hiervan? Spiritualiteit.blog.nl wil het weten! Kijk op die site, doe mee aan het onderzoek en geef je reactie!

Denk dat spiritueel ondernemerschap ons zeker kan helpen en inspireren bij de uitdagingen van deze tijd. In de kern gaat t om t samensmelten van yin en yang, van vrouwelijk, mannelijk van vader zon en moeder aarde, van contact met de divine en contact met aarde, van zakelijk vanuit t hart en uiteindelijk ondernemen, leiden en werken vanuit eenheid, non dualiteit, in verbinding!

Werken moet iets zijn wat bijdraagt aan menszijn, aan geluk, aan gevoel van waarde voor een mens, zelfrespect en waardering. Werken moet iets zijn waarbij mensen zich steeds krachtiger en creatiever en meer mens voelen.

Werken moet eigenlijk niet zijn wat t nu is namelijk voor t geld;-) en enkel voor t geld. Dat mensen er eigenlijk niet eens meer toe doen maar alleen dat. Het holt de mens en maatschappij uit. Profitable and conscious is the way!

Geld is energie en niet een doel op zich en die energie moet ingezet worden om mensen nog meer de mogelijkheid te kunnen geven om bij zijn/haar kracht, creatviteit en liefde te komen. Hierdoor stijgt de waarde van mens-zijn en de waarde van een mensenleven. Geld (en status) is nu een doel op zich geworden, uit angst, macht, onwetendheid en wat hebben we bereikt? Well the world could be a better place…

Al moeten de facturen worden betaald… en al kan je met geld weer prachtige dingen creeren, maar het is zoals de Blot zei… winst moet een middel zijn om ‘goed te zijn’ voor de mensen (om weer te kunnen creeren) en niet n doel op zich. Alle bedrijven die t omdraaien en winst ten doel stellen zullen t niet redden.

Uit Rishis Nieuwsbrief (en blog op http://www.rishis.nl)
Adiesj Bakas voorspelt dat 2010 het jaar van de zingeving zal worden en dat de leiders van nu een soort hogepriesterschap nodig hebben. Dit doet mij denken aan Isis. Ik denk dat deze hogepriesteres en Godin van de liefde, bezieling en vrijheid ons bij deze transformatie kan helpen en inspireren. Ook Astroloog Peter Delahay spreekt over dat vrouwen in de lead zullen zijn bij het nieuwe leiderschap. Ik denk zelf ook dat vrouwen een grote rol hierin kunnen en moeten spelen: vanuit hun hart, vanuit inspiratie, vanuit liefde en bezieling! Vrouwen kunnen elkaar en ook mannen helpen om meer en meer
vanuit ‘t hart en vanuit verbinding te gaan leiden, leven en werken!

Tijdens de Isis Cultus waren vrouwen inspirators en leiders vanuit verbinding en vanuit het hart. Mannen waren de uitvoerders óók vanuit het hart en mannen brachten focus en richting. Isis leerde: ‘Het is de taak van de vrouw om het innerlijk licht te kennen en het beslissende woord te spreken. De man zal in algehele vrijheid de uitvoerder zijn van hetgeen zij beslist’ (Bron: Achter de Sluier van Isis).

Misschien dat deze filosofie ons best een handje kan helpen vandaag de dag. Is dat wat in onze (Westerse) maatschappij niet helemaal goed gaat? Opeens werden mannen (even generaliserend) inspirators en leiders… en vrouwen de uitvoerders. Misschien dat we daar een afslag hebben gemist en we zo veel ‘psychopatische’ (bedrijfs)structuren hebben gecreerd: veelal zonder hart en ziel en niet mens maar geld gestuurd. Zoals Paul de Blot stelt bedrijven maken nu geen winst voor de mensen maar mensen zijn er voor de winst. Een maatschappij waar vrouwen en masse burn out raken en mannen ‘lonely at the top’ staan (totaal niet meer verbonden).

Wie is Isis? Isis is de Godin van de bezieling en de vrijheid. Een Oud-Egyptische moedergodin en de grootste van alle godinnen. Ze wordt als zodanig dan ook beschouwd als de machtigste figuur in het Egyptische pantheon en had enorme magische krachten. Ze is het archetype van het autonome vrouwelijke principe, dat we allemaal in ons dragen en dat niet ondergeschikt is aan het mannelijke
principe, maar er gelijk aan is en het aanvult.

De Isis-cultus kwam op gang (na de 4e eeuw voor Chr.) van Alexandrië naar de Mediterrane landen (Griekenland en Rome). De cultus stierf uit in Rome na het opzetten van het instituut van het christendom. Daarvoor bestond deze cultus zij aan zij naast
het opkomende christendom, Jodendom en de Islam. Er wordt zelfs beweerd dat de naam Jezus de naam Isis in zich draagt (J + Isis). De wederopstanding van Jezus schijnt gebaseerd te zijn op Egyptische religie en de heropleving van Assur en zijn teachings van liefde geinspireerd door de teachings van Isis over liefde. “Israel’ betekent Isis Royal, de koninklijke lijn van Isis. De naam Israel is een samenvoeging van Isis (moeder
godin), Ra (Sun God) en El (de vader God). Zelfs de naam Parijs stamt af van Isis
(Para Isidos)

Ben benieuwd naar jullie kennis, ideeen hierover! Mail info@rishis.nl

« terug

Blogger

Saskia Beugel

Zie www.saskiabeugel.com Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT), yogadocent en Oprichter Rishis afgestudeerd a... meer »

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville