Dineren in het Atelier en een Fallus met Sok

Toegevoegd door Saskia Beugel op 19-05-2010 om 23:23

Vanavond was ik uitgenodigd via Els Kikke bij Sebastiaan Holzhuber. We hebben samen gedineerd met Albert Heijn en Annet Overvelde. Het was een hele bijzondere avond. Niet in t minst vanwege de bijzonderheid van het gezelschap en het huis van Sebastiaan.

Sebastiaan is kunstenaar en sjamaan en hij doet diepgaande rituelen met mensen. Zijn huis is een kijkje in zijn ziel. Als je binnenkomt kom je binnen in een soort van Indianenhut met ook nog de facetten van een kleedkamer van een absurdistisch theatraal toneelstuk.. Toverstaven, pauwenveren, touwen, dierenhuiden, priester kleding, sufikleding, kettingen, schilderijen, vissekoppen en een grote stevgie tafel in t midden. Een soort van ritueel-tafel.. De sfeer doet t me denken aan de bachanalen en rituelen van Donna Tart in The Secret History. En aan inheemse stammen, rituelen, de natuur een oergevoel wat we kwijt zijn geraakt in het Westen.

Sebastiaan (www. newrituals.nl) heeft op t dak een tuin gemaakt (wat niet helemaal de bedoeling is). Vanwege de grijze winters in Nederland verft hij de duiven die langskomen roze.. zijn tuin is een prachtig stukje natuur midden in de stad. Mét roze duiven
Hij had ook een geit... op het dak.. Onlangs heeft hij zijn geit weggedaan vanwege de buren. Dagelijks ontbijt Sebastiaan met de 86e jarige buurvrouw Helena een fantastische lieve wijze vrouw die 35 jaar lang non is geweest bij de Clarissen. 

Boven het atelier is zijn woongedeelte een heerlijk huis met overal boeken, tempeltjes en een gezellige keuken. De trap hier naar toe beschikt over een trapleuning in de vorm van een fallus...  Helena heeft een sokje hiervoor gebreid, een condoom zoals ze zelf zegt ;-). De trapleuning is dus een fallus met een sokje ;-)

Hij liet fotos van zijn projecten zien en die waren indrukwekkend.. in boeiende diepgaande rituelen transformeert hij mensen in 4 uur tijd!

Managers, directeuren, nonnen, docenten, wetenschappers.. allemaal laten ze hun ziel ontvouwen door zichzelf in deze ruimte met Sebastiaan. In alle naaktheid komt hun diepste ziel naar boven in deze rituelen. Hun diepste passie, waarheid, angst alles! Het scheelt 2 jaar therapie bij een reguliere pyscholoog denk ik

Het was een bijzonder samenzijn met fijne, wijze en ontwikkelde mensen. Op een gegeven moment belde Sebastiaan Helena en zij kwam nog even thee drinken. Ik was direct ontroerd. Het gesprek ging verder en ik zag de rust in Helena en ook de wisdom en t leven. Ik kon eigenlijk alleen nog maar kijken.. ik zag mijn Oma, Oma Huijsman van mijn moeders kant en mijn moeder in haar en het raakte me diep ik was diep ontroerd. Het was herkenning op een diep niveau en veel rust en wijsheid. Iets waarvan ik weet dat dat stuk in de diepte in mijn moeder (soms gevangen) zit en wat ik graag wil zien en bereiken.

We pakten elkaars hand en voelden de energie stromen. Rolando de Toro kwam ook veelvuldig ter sprake aangezien Annet en Sebastiaan actief zijn in de biodanza, de dans van het leven? En Rolando de oprichter. Rolando was bij Sebastiaan op bezoek geweest en zág ook echt zijn werk. Wat hij doet gaat heel diep dat kan ik zien..

Bijgaand wat meer achtergrond over deze bijzondere man (interview met buurtleven.nl)
Sebastian Holzhuber is een opvallende bewoner van Oud-Zuid. De in Wenen geboren kunstenaar leefde in India, Duitsland, Polen, Griekenland, Spanje en nu dus in Nederland.

Met behulp van zijn kunst daagt Sebastian mensen uit hun grenzen te verkennen. Hij heeft een interessant leven en aparte manier van denken. Buurtbewoner Lenneke Arts interviewde hem.

'Ik ben geboren in Wenen. Op mijn 18e ben ik naar Duitsland verhuisd, voor mijn opleiding. Op mijn 20e vertrok ik naar India, Calcutta. Ik zag daar dingen waar een Europeaan niet over nadenkt'.

'Armoede. De school waar ik werkte, stond in een buurt die "Throat cutting area" (keelsnijdersbuurt red.) heette. Mensen werden er onthoofd om de kleinste dingen.? Niemand begreep waarom mijn moeder haar enige zoon weg kon laten gaan om met gehandicapte kinderen in een sloppenwijk te werken'.

Het lijkt me moeilijk om na zo'n heftig jaar te bedenken: wat nu verder?
Ik heb toen ik terugkwam in Wenen geholpen een school op te bouwen voor gehandicapte kinderen. En ik heb kinderen met gedrags problemen behandeld.
Kinderen die afweken, die vond ik interessant. De meeste mensen durven niet tot het uiterste te gaan en blijven in een middelmatigheid steken.

Na Wenen maakte u de overstap naar kunst. Waarom?
Ik had jaren met kinderen gewerkt en wilde nu met volwassenen omgaan. Kunst boeide me altijd al. Ik zag dat kunst mensen bij elkaar brengt.

Later verhuisde ik naar Nederland, een land dat ik niet begreep. Hier is juist de middelmatigheid waar ik een hekel aan heb heilig.

En toch bleef u hier wonen...
Het is mijn functie om tegen dat ideaal van middelmatigheid in te gaan. Trouwens, ik heb hier fantastische mensen ontmoet. Mijn atelier en mijn vrienden geven me een goed gevoel.

Wat is uw lievelingsproject?
De projecten met mijn onderbuurvrouw Helena, een uitgetreden non van 86 jaar. We ontbijten al 15 jaar iedere ochtend samen.

Hoe heeft u haar ontmoet?
Vijftien jaar lang zagen we elkaar dagelijks in de lift. We zeiden "hallo meneer" en "dag mevrouw" tegen elkaar. Verder niets. Op een dag viel mijn buitendeur dicht. Ik was buitengesloten en ging bij mijn benedenbuurvrouw Helena langs zodat ik via mijn raam kon binnen klimmen. Dat was het begin van onze vriendschap.

Ik besefte meteen toen ik haar leerde kennen, dat ze bijzonder was. Dat ze een uitgetreden non is, past goed bij onderwerpen die ik behandel als kunstenaar. Ik ben geinteresseerd in taboes uit de maatschappij, dus alles dat "not done" is.

Helena staat vaak centraal in je projecten...
Pas geleden heb ik samen met Helena "de vuile was buiten gehangen." We spanden een waslijn over straat en hingen er kledingstukken vol vlekken aan.

Ik ben gek op Nederlandse spreekwoorden.
Ik wil er nog veel onderzoeken, het liefst met buitenlanders. Wij buitenlanders snappen niks van Nederlandse spreekwoorden en gezegdes.

« terug

Blogger

Saskia Beugel

Zie www.saskiabeugel.com Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT), yogadocent en Oprichter Rishis afgestudeerd a... meer »

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville